Kort om Softball

Reglerne kort fortalt.

(se evt film-klip nederst)

1. Der er to hold med 9 spillere på hvert hold; de skiftes til at være hhv. ude- og indehold

2. Når en spiller er kommet hele vejen rundt, har rørt alle baserne og tilbage til home plate, har spilleren scoret et run

3. Der er flere måde at komme til første base: – Man kan sætte et pitch (en opgivet bold) i spil ved at slå til den – Hvis pitcheren kaster fire balls (dårlige pitch); det kaldes en walk – Hvis pitcheren rammer batteren med sit pitch

4. Der må kun være én løber på hver base ad gangen

5. For udeholdet gælder det om at få tre outs på det andet hold. Man er out, hvis: – man bliver rørt med bolden, uden at man rører ved en base samtidig – udeholdet kaster bolden hen til den base, man er på vej til, før man selv når derhen pitcheren kaster tre gode pitch – strikes – uden man rammer bolden; det kaldes en strikeout

6. Når begge hold har slået og fået tre spillere dømt out, er der gået én inning. En softballkamp varer 7 innings og en baseballkamp 9. Det hold, der har fleste point når kampen er slut, har vundet.
En kamp kan ikke ende uafgjort. Hvis det er tilfældet efter 7/9 innings, spilles der ekstra innings.

7. Den spiller, der kaster bolden ind til batteren, så hun/han kan slå til den, kaldes pitcheren. I softball kaster pitcheren bolden ind mod batteren med et underhåndskast, i baseball med et overhåndskast. Med den rette teknik kan der pitches med over 130 km/t.

Baseball / Softball bane “Diamond”

En softball/baseball bane kaldes en diamond, fordi den ligner en diamant der står på spidsen.

De fire hvide firkanter er baser – 1. base, 2. base, 3. base og home plate. Baserne er af gummi og er enten sat i med pløkker eller støbt ned. Batteren står ved home plate, når hun/han skal slå til bolden, den runde cirkel i midten er til pitcheren og de to cirkler på hver side af home plate er til næste batter – on deck batteren.

Området inden for baserne og det rødbrune område belagt med grus kaldes infielden; det grønne område indenfor de hvide sidelinier kaldes outfielden. Området indenfor striberne kaldes fair; udenfor striberne kaldes det foul.

Der er 18,29 m mellem baserne i softball og 27 m i baseball. Pitcheren står 13,11 m fra batteren i damesoftball, 14 m i herresoftball og 18 m i baseball. Outfield fence afgrænser banen og står 61-65 m fra home plate i damesoftball, 70-75 m i herresoftball og min. 100 m i baseball.

Link til youtube-film (engelsk) der på 3 minutter forklarer reglerne i softball:

https://www.youtube.com/watch?v=DwVYejPGS-k